Szépségápolás a koronavírus árnyékában

-
COVID, 2020.10.26.

Szépségápolás a koronavírus árnyékában

Idén egy példa nélküli helyzetben találtuk magunkat. A világjárvány felforgatta a mindennapjainkat.


A COVID–19 vagy koronavírus vírusos légúti, légzőszervi megbetegedés, ami közel egy éve a kínai Vuhanban jelent meg, és onnan nőtte ki magát világjárvánnyá. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO 2020. március 11-én hirdette ki ennek tényét. Sok a kérdőjel a vírus természetét illetően, de az szemmel látható, hogy az ellenszer, vakcina kifejlesztéséig csak a mindennapi élet korlátozásaival, fizikai távolságtartással lehet több-kevesebb eredményt elérni a védekezésben. A COVID-19 (koronavírus) cseppfertőzéssel terjed, és súlyos légúti tüneteket okoz, légszomjjal, erős fáradtsággal, lázzal jár. Különösen az idősebb korosztály tagjaira, egyéb krónikus betegségben szenvedőkre veszélyes. Az esetleges szövődményei, a tüdőgyulladás stb. szintén súlyosak lehetnek.

Szabad-e szépségszalonba járni?

Addig, amíg ezt a törvényhozás és/vagy a közigazgatási szervek kifejezetten meg nem tiltják, igen. Tény, a kialakult világjárvány, járványhelyzet érzékenyen érinti a szépségszalonok tulajdonosait és alkalmazottait, de az emberi élet mindig többet ér, mint egy új frizura.

Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében? 

Fontos, hogy a saját egészségünk, és a mások, pl. a hozzátartozóink egészsége érdekében tartsuk be a higiéniai szabályokat, különösen a kötelező és szabályos maszkviselés szabályait, hogy a cseppfertőzés lehetőségét is kizárjuk.

Ne feledjük, hogy relatíve hosszú a COVID-19 (koronavírus) lappangási ideje, akár 8-10 nap is lehet!

Termésszetesen az is fontos, hogy a szépségszalon személyzete és a többi vendég is megtartsa a - lehetőség szerinti - távolságtartás, és a maszk-, és ha mód van rá, a kesztyűviselés szabályait is, illetve a higiéniai előírásokat.

Bátran szólítsuk fel azt, aki ezt nem tartja be!

Ha pedig a szépségszalon személyzete nem teljesíti a józan ésszel egyébként teljesíthető, előírt és/vagy javasolt szabályokat, pl. a kozmetikus, fodrász stb. nem visel szájmaszkot és kesztyűt, vagy nem fertőtleníti az eszközeit vagy a széket, ágyat, akkor keress más szépségszalont, ne kockáztass!

Az jó jel, ha kozmetikus megkérdezi, jártál-e külföldön az elmúlt időben, ha igen, merre jártál, mert az azt jelenti, hogy odafigyeléssel, az egészségedre tekintettel végzi a munkáját!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Szépségápolás a koronavírus árnyékában magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szépségápolás a koronavírus árnyékában magazin cikk? Írd meg véleményed!

További kozmetika magazin cikkek

Gear.svg